MİTOLOJİLER, MİTLER NEDİR BUNLAR?

Merhaba arkadaşlar,

Sizlere biraz mitlerden bahsetmek istiyorum. Eğer astrolojiyi öğrenmek istiyorum diyorsanız mitolojiyle de ilgilenmenizi şiddetle öneririm. Bunun sebeplerinden biri kullanılan birçok gezegenin ve asteroitlerin bu mitlerden çok etkilendiğini görmekteyiz. Hatta bu isimler bu gezegenlere ve asteroitlere verildiğinde bu mitlerde geçen birçok özellikte o asteroit ve gezegenlere de atfedilmiştir. Bu durum bana çok ilginç gelmişti.  Hatırlıyorum da ben eskiden de mitolojiyi çok severdim çok değişik gelirdi.  Demek evrenin benimle ilgili planları varmış. Hatta çok gariptir eskiden yazdığım(yazılımcı olduğum dönemlerde) projelerime mitolojik isimler veriyordum. Örneğin Selena, Apollo, Zeus,Kaos gibi. Bu durum benim çok da hoşuma gidiyordu. Ne enteresan şimdi şimdi görüyorum. Bu garip durumları sizlere biraz da olsa biraz bilgi vermek istiyorum. En azından bizlerin çok kullandığı yunan mitolojisinden azıcık daha derinden bahsedeceğim. Ve bu yazı dizisi tabi ki astrolojiye bağlanacak ve sonrasında her gezegeni veya asteroidi ayrıntılı işlerken yazdığım mitolojik hikâyelerden de yer vereceğim.

Mit nedir? İle bir başlangıç yapalım sonrası gelir elbette.

Mit sözcüğü Yunancadan gelme bir sözcük olmakla birlikte asıl olarak “mythos” diye geçer. Peki, nedir bu mit? Bizdeki karşılığı aslında hikâye, masal belki de efsane olarak çevirmemiz güzel olacaktır. Mit’i şöyle de tasvir etmek yanlış olmaz sanırım. “Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen, insanların, şehirlerin, toplumların, dünyanın, tanrıların hatta evrenin nasıl ortaya çıktığını tasvir eden hikâyelerdir.” Mitlerin simgesel birçok öğe ve kendilerine göre kutsal bir anlatımı da vardır. Bu mitlerle kendilerine göre birçok konuyu açıklama şansları da olmuştur. Ölüm, yaşam, Doğa olayları, akıl, bereket vs… Herkesin bir şeylere inanma ve belli kurallara ihtiyaçlara olduğundan bunlar ortaya atılmış ve toplumlar bu hikâyeleri birbirine anlatmış, aktarmıştır. Bu hikâyeler aktarılırken toplumların ihtiyaçlarına göre bu hikâyelerde duruma göre farklılaştırılmış, eklemeler ve eksiltmeler yapılmıştır. Bunlar bir şekilde toplumlarda kabul edildi ve günümüze kadar geldi. Kim bilir onların da aklından geçmiştir. Gerçek mi bu yaşananlar diye… Belki de bilmediğimiz birçoğu da artık anlatılmadı ve o dönemde kaybolup gitti.

Yunan Kültürünün temellerinin hepsinde bir mit izi bulabiliriz. Örneğin Zeus, Afrodit, Koas, Hades, Poseidon ve daha neler neler…  Şöyle bir cümle okudum sizinle paylaşmadan edemeyeceğim “Evrenin bilinmezliği, karşısında iç huzuru sağladıkları için de herkes mitlere inanır.” Yani eskiden bilmediğimiz birçok şeyi açıklamak için kullanılan bir tür inanışta diyebiliriz bunlar için. Örneğin Zeus göklerin ve şimşeklerin (Hatta Tanrılar tanrısı) diye adlandırılır ve özellikle şimşeklerle birebir ilişkilendirilir. Ya da Poseidon denizler kralı, tüm denizler ondan sorulur gibi. Denizde bir fırtına çıktığında insanlar Poseidon’un kızdığını ve bu durumu durdurmak için birçok sunum, tapınak hatta kurbanlar bile vermişler. Kısacası insanlar yönetemedikleri yerlerde hemen kendilerinden daha büyük bir gücü kabul etmiştir. Bu tabi sadece Yunanlar da değil birçok kültürde var. Örneğin Romalılar, Babil, Hitit, Mısır, Çin hatta Kızılderili ve Türk Mitolojileri de bulunmaktadır. Genelini incelediğimizde birbirinden çok esinlenmiş olduğu görebiliriz.

Mit le Mitoloji ayrı şeyler mi diye düşündüğümü hatırlıyorum. Hikâyelere verilen isim mittir. Mitoloji ise başlarda mit olarak sınıflandırılmış hikâye öbeklerine verilen isim olarak düşünülse de sonralarda bu hikâyelerin kaynaklarını, nerelerden geldiğini, nerelerde değişikliğe uğrayıp kendi kültürlerine eklenmesini araştıran bir bilim dalı olmuştur. Bundan dolayı mitoloji ve mit aynı kökenden gelmiş olsa da zaman içerisinde farklılaşmıştır. Biri hikâyeleri anlatırken diğeri bir bilimin adıdır.

Antropoloji bunları anlamak üzere yola koyulduğunda, bu mitlerin yalnızca anlatılmakla kalmayıp, rit denilen davranış dizileriyle birlikte, birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olarak yaşadıklarını göstermiştir. Latince ritus’tan gelen rit de, mit ile iç içe geçmiş olan törenleri, kutlamaları, ayinleri işaret etmektedir. İlk anlamlarını yitirmiş, tekrarlana tekrarlana toplumun zamanını kuran, böylelikle de toplumsallığın yaşamasını sağlayan dizgeler bunlar: Bileşkelerine ise din adı verilmekte.

Evet, bu mitoloji ve mit nedir kısmına baktıktan sonra, kimlerden oluşur derseniz bu yunan mitolojisi o konuyu da burada hemen yazayım. Yok, yok yaz yaz bitmez hemen soy ağacını atayım aşağı. Görsellerle çalışmayı seviyorum ne diyebilirim ki…

Yunan ve Roma mitolojileri bir birinden çok etkilenmiştir. Hemen size örneklerini anlatmak istiyorum. İlk yazacaklarım Yunan mitolojisinde ikinci yazdıklarım ise Romalıların yunan mitolojisinden afırdıkları olabilir mi acebeeee…. Demeter / Ceres – Hera / Juno – Minerva / Pallas – Proserpina / Persephone gibi daha ne olsun. Tabi biz astrologlar hepsini kullanarak kendimizi aştık. Çok benzer olsalar da biz hem yunan hem de roma mitlerinde ki tanrıları kullanarak olayın en dibini bulmaya çalışıyoruz. Bırakır mıyız hiç =) Yukarı da yunan mitolojisinde kim kimin neyi olduğunu gösteren bir tablo koydum oradan da bakabilirsiniz. Dilerim bu yazımı beğenmişsinizdir.

Bundan sonra ki adım ise asteroidleri tek tek hem mitolojilerini hem de kendilerini tanıtmak olacak.

Unutmadan ilk yazacağım yazının linkini de buraya ekliyorum. Yazdıkça da burada sürekli güncelleyeceğim.

  • Demeter / Ceres i işleyeceğim >> Okumak için tıkla

Beni takipte kalın. En derin sevgi ve saygılarımla sizleri selamlıyor ve kaçıyorum.

About zaferoba

Check Also

24-30 Mayıs Haftasında Neler Olacak ?

24-30 Mayıs Haftasından Mayıs ayın en önemli haftasından herkese selamlar, Bu haftaya başlarken Ay’ın Akrep …

Bir yanıt yazın