Tekrardan Merhabalar,
Astrolojinin en temeline inip astronomiye, felsefeye kadar gittim sanırım. Bir önceki yazımda bahsettiğim ve bölümlediğimiz astrologalardan size ilk başta Millattan önceki Felsefeci olan Thalesten başlamak istiyorum.
Thales Kimdir ? Neler Yapmıştır ?
Miletli Thales M.Ö 624 yılında Milet (Aydın civarı) şehrinde doğmuştur. Anadolulu Antik dönemin ünlü filozoflarındandır. Thales’in Fenikeliler soyundan geldiği varsayılmaktadır. Thales’in evli olup olmadığı da birçok kaynakta farklı şekilde işlenmiştir. Aslında benim de çok ilgimi çekti. Senaryo 1: Thales evlenmiştir ve Cybisthus adında bir çocuğu olmuştur ve aynı zamanda aynı isimli yeğenini de evlatlık almıştır. Senoryo 2: Thales hiç evlenmemiş, annesine, henüz yaşı gençken evlenmek için çok erken olduğunu ve daha olgun bir yaşa geldiğinde ise artık çok geç kaldığını söylemiştir. Ayrıca kendisi ilk filozoflardan olduğu için felsefe ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır. Ölüm tarihi olarak MÖ 524 te yani 78 yaşında öldüğüne dair bazı kaynaklar bulunmaktadır. Eski Yunan’ın Yedi Bilgesinden ilk olanıdır. Thales uzun zaman ticaretle uğraşmıştır ve bu nedenle Mısırda bulunmuştur. Gariptir ki yaşadığı dönemde hiçbir kaynakta adına rastlanmamıştır. Ta ki Herdot ve Diognes Laertios gibi antik yazarlardan bazı bilgiler edinilmiştir. Bertrand Russell’e göre Felsefe Thales’le başlar.Thales Miletos Okulunun kurucusudur.

- Çap çemberi iki eşit parçaya böler.
- Bir ikizkenar üçgenin taban açıları birbirine eşittir.
- Birbirini kesen iki doğrunun oluşturduğu ters açılar birbirine eşittir.
- Köşesi çember üzerinde olan ve çapı gören açı, dik açıdır.
- Tabanı ve buna komşu iki açısı verilen üçgen çizilebilir
- Genelleştirilmiş 1959 Thales teoremine göre, E noktası AC doğru çizgisi üzerinde olmasa, içerde veya dışarda olsa bile CB/BA=(AB^BD^t)^(1/t)/ED vardır. (t=1) halini bilinen klasik Thales teoremidir.